dinsdag 6 januari 2009

Fietsen in Bosnië

Bezocht in: 2008
Afgelegd traject: 331 kilometer
Route: Bijeljina - Doboj - Bosanski Samac en Bosanski Novi - Bihac

Fietsen in Bosnië
Bosnië-Hercegovina is een bergachtig land. De bevolking, de wegen en de bebouwing zijn geconcentreerd in de dalen. Consequentie is dat je op doorgaande trajecten gedwongen bent te fietsen langs (zeer) drukke verkeerswegen. Vrachtwagens geven fietsers geen ruimte. Een harde toeter betekent dat de chauffeur bij het inhalen niet van plan is voor jou uit te wijken. Het land is in een stadium van moderne wederopbouw: her en der langs je route verrijzen bedrijfscomplexen en Amerikaans gestylede winkelcentra.

Keerzijde is dat je mooie fietsroutes kunt treffen. De weg langs de oostoever van de Bosnarivier bij Doboj is prettig en het stuk van Bosanski Novi naar Bihac is landschappelijk de moeite waard ondanks dat het een doorgaande weg is. De in Nederland verkrijgbare kaart Slovenië-Kroatië-Bosnië van Freytag & Berndt schaal 1:500.000 biedt te weinig detail om nauwkeurig je route uit te zetten en bevat fouten waar het gaat om berg- en binnenwegen. Fietsen in Bosnië zou ik alleen aanraden als je in staat bent vooraf in Nederland een fietsroute te plannen waarbij je hoofdwegen vermijdt.

Heen- en terugreis
Je fiets kan op de internationale trein mee tot in Kroatië (nachttrein naar München, doorgaande intercity naar Zagreb). Sinds de ineenstorting van voormalig Yoegoslavië is het treinverkeer in en naar Bosnië beperkt tot enkele lokale lijnen en een povere internationale verbinding met Zagreb en Budapest.

Eten en slapen onderweg
Overal langs de doorgaande wegen openen nieuwe pizzeria's en filialen van fastfoodketens. In elke plaats van betekenis vind je hotels of motels. Reken op €25 tot €50 per persoon voor een overnachting. In het toeristenseizoen zitten de leukere accommodaties vol.

Anders
Bosnië is een land ingesteld op de automobilist.

Eindoordeel
Mijn eindoordeel voor Bosnië als fietsvakantieland: een (twijfelachtige) 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten