donderdag 6 januari 2011

Fietsen in Slowakije

Bezocht in: 2010
Afgelegd traject: 368 km
Route: Poolse grens - Humenné - Roznava - Lucenec - Hongaarse grens

Slowakije als fietsland
Op z'n best is fietsen in Slowakije als fietsen door een Märklinbaan. Trein die uit een tunnel komt, dorpsstation, hotel aan het plein en de verplichte kasteelruïne op een bergtop. Op z'n slechtst is Slowakije fietsen door druk verkeer, ook op smalle bergwegen waar je dat niet meteen zou verwachten. Rond grotere plaatsen als Presov of Kosice is de verkeerssituatie onaangenaam.

Oost-Slowakije heeft de verhoudingsgewijs omvangrijkste populatie Roma van Europa, naar schatting tot 400.000 mensen, en dat geeft je soms het gevoel niet door Europa maar ergens door exotisch India te fietsen. Daarnaast kom je in Slowakije armoedige dorpen tegen waarvan je je vooraf niet kon voorstellen dat die bestaan binnen de Europese Unie. Je ziet gezinnen die in onbewoonbare, vervallen krotten leven. Het bergachtige karakter van het land maakt dat je als fietser regelmatig voor uitdagingen staat als de pas hoger en lastiger blijkt dan je had ingeschat. Ik had mij voorgenomen langer in Slowakije te fietsen, maar ben dagen eerder dan gepland de grens naar Hongarije overgestoken.

De kaart Slowakije schaal 1:250.000 van Freytag & Berndt, in Nederland verkrijgbaar, is een uitstekende fietskaart.

Heen- en terugreis
Ik kwam Slowakije binnen vanaf Sanok in Polen. De bergpas over de Karpaten bij Palota en Medzilaborce is prima te doen voor de minder getrainde fietser. Indien gewenst rijdt daar een lokale trein zomers in de weekenden. Meer voor de hand liggend is de nachttrein Nederland-Praag te nemen en vandaar de aansluitende intercity naar Slowakije. Of je neemt de nachttrein naar Wenen en een van de uurlijkse pendeltreinen naar Bratislava. Andere optie is door te reizen naar Budapest en met een Hongaarse binnenlandse trein tot de Slowaakse zuidgrens.

Eten en slapen onderweg
Hotels voor onderweg zijn te vinden via Google Maps. In sommige grotere plaatsen ben je aangewezen op relatief dure accommodatie, rond €60 per persoon. Er zijn restaurants langs de route en in alle plaatsen van enige betekenis, maar ze zijn niet altijd sfeervol en het eten kan wat smakeloos zijn. De meeste overnachtingsplekken missen het vakantiegevoel en de charme die ze in naburige landen als Hongarije of Kroatië kunnen hebben. Pelikan in Lucenec was het prettigste hotel waar ik heb verbleven.

Anders
Het hoofdstation van Bratislava heeft een bagagedepot waar je je fiets en bagage voor enkele dagen kunt stallen.

Eindoordeel
Mijn eindoordeel voor Slowakije als fietsvakantieland: een (tegenvallende) 6. Er zijn prachtige landschappen, maar het is geen al te vrolijke fietsbestemming.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten